Őszi hadjárat története

Az Őszi hadjárat először 12 évvel ezelőtt került megrendezésre. A hagyományt a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület élesztette fel. A hadjárat most már az egyesület és a gyermekfilharmónia közös rendezvénye.  

A hadjárat az 1848-49-es szabadságharc eseményeit eleveníti fel és egyben a tizenhárom aradi vértanúról szóló megemlékezés is. 

Az esemény az utóbbi években igen csak kinőtte magát. A hadjáratban mindenfelől érkeznek hagyományőrző huszárok. A huszárok látványos felvonulása az esemény fénypontja. 

A hadjáratot minden év októberének első hétvégéjén rendezik meg. 

A felvonuláson kívül színes programmal várják az érdeklődőket. 

A 2017-es év programja a következő volt: 

Az Úrnak 2017.évében Mindszent havának 6-7-8. napján kerül sor a XII. Őszi Hadjáratra!Ez alkalommal a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen lehetett egykoron a huszárcsapatok mozgása, milyen lehetett a verbuválás Kossuth idejében, közösen emlékezhetnek az aradi vértanúkra, székely határőrökre. Haditerv
Péntek, október 6.12:00-17:00 óra között fogadjuk az érkező vendégeket a Huszárlaktanyán (Múzeum Szállóval szemben)17:00 órától szentmise a szentegyházasfalvi római katolikus templomban 17:45 órától – Ünnepi megnyitó, majd koszorúzás az emlékműnél 18:00 – estebéd 19:00 – Gálaest-Gábor Áron Művelődési Ház – tárlat – a Szent László év tiszteletére Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a helyi huszárok közös hangversenye. Koncert alatt kiosztásra kerül a 2017-es Székely koszorú kitüntetés,Utána- Kocczintgatás, beszélgetés, danolászás. Éjfél tájban takarodó.
Szombat, október 7.Reggeli, 7:30 órától gyülekező 8:00 órakor indulás az Őszi Hadjárat toborzó útvonalára, ágyú kíséretében. Toborzóbeszéd, verbuválás: Szentegyházasfalu-Szentkeresztbánya-Rákospatak-Határpatak-Tanorok hely-csatajelenet a Katonák dombja felé-Kápolnásfalu-Felszeg-Csárfány-Mátémezeje-Homoródloka-ebéd gulyáságyúból-Kápolnási borvíz, Hűvölgy-Pajtáskert-Felszeg-Templomtér. A szombati vonuláson részt vesz kb. 120 lovashuszár és 70 szekérnyi utazó: szentegyházasfalvi rezesbanda, Hüpürcsös táncosok, vitézek, vöröskeresztesek, huszárlányok, ifjak, hadfik és meghívott  vendégek korabeli ruhákban.Este közös vacsora a Velence vendéglőben, kiértékelő, emlékérmek kiosztása, majd huszárbál a Gábor Áron Művelődési Ház nagytermében.
Vasárnap, október 8.Reggeli, majd 9:00 órától kicsimise Szentegyházasfaluban11:00 órától gyülekező a szelterszi gyakorlótéren: Lovasbemutató, főzőverseny, céllövészet, sportjátékok, gyermekfoglalkozások, majd13:00 órakor közös bográcsolás és különböző műsorok a szinpadon16:00 órakor kiértékelő, hosszantartó énekóra.Hétfő, október 9.Reggeli, majd a délelőtti órákban búcsúzunk a távolról érkezett vendégektől.A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják!

(Programleírás forrása: visitvlahita.ro)

 

 

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes