Az Ezer Székely Leány Napjának története

Az ezer székely leány

Az ezer székely leány

“Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk”

Csíksomlyó nemcsak a híres Pünkösdi búcsú helyszíne, hanem egy másik immár hagyományos rendezvénynek is otthona. Ez pedig az Ezer Székely Leány Napja. Ez a nap a hagyományőrzés, a székely identitás ünnepe, legfőbb elemei az előző nemzedékek által továbbadott tánc, zene és az imádság.

A hagyomány Domonkos Pál Péter kezdeményezésére jött létre. A néprajzkutató az 1920-as évektől tapasztalható kultúrális elnyomás hatására cselekedett a székely kultúra megőrzése érdekében. Az ünnep egy hívó szó, mely mozgósítja a Székelyföldön és a Székelyföldön kívül, a világ minden táján élő székely leányokat. Gyűljenek össze ezen a napon Csíksomlyón, legyenek büszkék származásukra és elevenítsék mindazt, amit az ősöktől örököltek: a népviseletet, a népdalt, a népzenét és a néptáncot.

Ezer_szekely_leany3

Körtánc a Nyeregben

Az első találkozó előkészletei hónapokig tartottak és 1600 népviseletbe öltözött székely leány részvételével zajlott. Az első találkozón csak leányok lehettek a résztvevők. A legényeket csak később vonták be az ünnepségbe.

A második világháborút követően a rendezvényt betiltották, mint ahogy betiltottak minden vallási és népi hagyományokon alapuló rendezvényt. A rendszerváltást követően 1991-ben László Pál, Csíkszereda polgármestere kezdeményezte az ünnep felelvenítését. Az ünnepséget az Ezer Székely Leány Alapítvány bonyolította egészen 2005-ig. Kicsi volt az érdeklődés, 500-600 leány gyűlt itt évente össze. A program is nagyon felhígult, az ünnep általában egy rockoperával végződött, amelynek a hagyományokhoz sok köze nem volt.

 2008-ban a szervezés átkerült a városi önkormányzathoz. A városi vezetés számára a hagyomány őrzése az első. Minden programot kizárnak, amely nem hozható kapcsolatba a tradíciókkal.

Az Erdélyben élő és az Erdélybe látogató magyaroknak ez az esemény legalább akkor élmény, mint a Csíksomlyói búcsú. Egyre többen fedezik fel e hagyomány szépségét. Nemcsak a résztvevők száma, hanem az eseményre látogatók száma is rohamosan nő.

Az ünnepség általában Csíkszeredában ünnepélyes felvonulással kezdődik, majd tánccal folytatódik a Szabadság téren. Ezután a díszes sereg a Csíksomlyó kegytemplomhoz vonul.  A résztvevőknek tartott szentmise után a nép tovább vonul fel a Nyeregbe, a Hármasoltárhoz, ahol a résztvevők üdvözlése és ünnepi beszéd után kezdetét veszi a hagyományőrző néptánccsoportok előadásának első része. Ezután a népviseletbe öltözött leányokról közös fotó készül. Majd a hagyományos gyorsasági lovasverseny kerül megrendezésre. Ennek fődíja egy  nyereg. A verseny után ismét a hagyományőrző néptánccsoportoké a színpad. Ezután hagyományos lovas-íjász bemutatót tartanak. A programsorozat gálaműsorral és az ezer székely leány táncával végződik általában.

A 2013-as évi részletes programot hamarosan közöljük.

 

 

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes