SZENTEGYHÁZA – hasznos információk, ötletek, tippek családos nyaraláshoz

Kedves Utazók!

Ezzel a menüponttal próbálunk  információt adni arról, hogy mire számíthattok, ha eljöttök hozzánk Szentegyházára.

Szentegyházáról a ‘Látnivalók’ menüpontban olvashattok bővebben!

Az alábbi linken pedig megtalálod, hogy mikor tudtok ellátogatni hozzánk, milyen szálláslehetőségek közül választhattok és mibe kerül nektek ez az egy hét családostul:

http://www.kirandulasokerdelybe.hu/egyhetes-ajanlat-autoval-erkezoknek

Alább pedig megtalálható, hogy milyen közlekedési eszközzel vagyunk megközelíthetők. Hogy milyen szállásfajták közül választhattok, hogy hol étkezhettek.

Próbálunk többfajta ötletet adni, hogy saját magatok összeállíthassátok programotokat. Árlista itt nincs, de majd ha továbbléptek a konkrét ajánlatokra, azt is megtudjátok, hogy milyen kiadásokra számíthattok.

Amennyiben kérdésetek van a leírtak elolvasása után, úgy bátran vegyétek fel a kapcsolatot velünk ! !

AZ UTAZÁS KEZDETE

Utazás autóval

Az úticél Szentegyháza lenne, mely Budapesttől kb. 700 km-re található. Az útvonal Budapestről: Budapest – Debrecen – Bors/Ártánd – Nagyvárad – Gyalu (autópálya Aranyosgyéresig) – Marosvásárhely reptér után Ákosfalvának – Ákosfalván jobbra Segesvár felé Balavásárig – Balavásáron elfordulni balra Szováta irányába és tovább ezen az úton Székelyudvarhelyig – Székelyudvarhelyen Csíkszereda irányába haladtok tovább. Ezen az úton kb. 28 km még Szentegyházáig.

Autóval utazni azért jó, mert mindent magunkkal vihetünk, ami a gyermekeknek és saját magunknak szükséges és szükségtelen :-). Szóval jól felpakolhatunk. A másik előny, hogy sok érdekes dolgot láthatunk útközben és ott állunk meg, ahol kedvünk tartja.

Az út megtehető egy nap, kb. 15 óra alatt attól függően, hogy milyen a forgalom. Én mindenképpen szombati indulást ajánlok, mert hétvégén kisebb a forgalom.

Az út megszakítható Kalotaszegen, azon belül is Kalotaszentkirályon. Itt tudunk elfogadható áron szálláshelyet ajánlani panzióban vagy magánszálláson.  Kalotaszeg egy kis sziget Kolozsvár előtt még. Itt néhány faluban csak magyar beszédet hallani. E falvak közé tartozik Kalotaszentkirály is! Ezért jó itt megszállni! Biztos vagyok benne, hogy otthon fogjátok érezni magatokat!

Kalotaszentkirály – A középkori templom

De megszállhattok Torckón is. Torockó egy Europa Nostra díjas falu. A központi teret szép fehér műemlékházak veszik körül. Mindenhonnan csodás kilátás nyílik a Székelykőre, mely kb. 1000 m magas. Uralja és védelmezi a falut. Ebben a faluban is panzióban vagy magánházaknál lehet megszállni.

Torockó – A falu központi tere a Székelykővel

A fenti képen jól látszik a itató. A forrás a falu közepén jön felszínre és lépcsőzetesen kiképzett medencében folyik tovább. A legfelső része ivóvíz, a hosszú, lépcsőzetesen kialakított medencékből isznak az állatok, a legalsó széles medencében mosnak az asszonyok főleg szőnyeget és egyéb nagyobb, nehezebb textíliákat, amit mosógépbe nem tennének be.

Torockó – Mosnak az asszonyok a falu közepén

Mindkét falu nagyon hangulatos sok látnivalóval.

A másik útvonal, amit választhattok attól függően, hogy honnan indultok vagy mit szeretnétek út közben megnézni:

 Budapest – Szeged – Makó – Nagylak – Arad – Déva – Nagyszeben – Szentágota – Segesvár – Székelykeresztúr – Székelyudvarhely – Szentegyháza.

Az útvonal hossza nagyjából megegyezik a másikéval, de nincs autópálya ezen a szákaszon, úgyhogy én biztos nem mennék tovább Dévánál. Megaludnék Déván, vagy a Déva melletti Csernakeresztúron. Ha nagyon jól haladtok Nagyszeben is elérhető. Nagyszeben csodás, szálláslehetőség van bőven. Tehát ezen az útvonalon is van bőven látnivaló.

Ha ezt az útvonalat választjátok, szívesen ajánlunk szálláshelyet!

Utazás vonattal

Tulajdonképpen a vonat is megoldás. Csíkszeredáig vagy Segesvárig jöhettek, ez a két megállóhely van a legközelebb hozzánk. Innen szívesen szervezünk transzfert Szentegyházára, de autó is bérelhető. Csíkszereda közelebb van, innen Szentegyháza mindössze 25 km.

Tudunk segíteni autóbérlésben és a transzfer megszervezésében is!

KORONA – nemzetközi gyors (Bp – Brassó útvonalon) Csíkszereda érintésével

Muntenia – nemzetközi gyors (Budapest – Bukarest útvonalon) Segesvár és Marosvásárhely érintésével

Természetesen a vonatjegyek lerendezésében is számíthatsz ránk, kérjetek ajánlatot! Az ajánlathoz tudnunk kell, hogy hányan utaztok és mindegyikőtök születési dátumát is tudnunk kell!

Utazás autóbusszal

Aki busszal szeret utazni, az igénybe veheti a szentegyházi  Lázár Travel direkt járatait Budapest és Szentegyháza között.

Ha nincs időtök vagy bizonytalanok vagytok, intézzük a buszjegyet is!

Utazás repülővel

A legkényelmesebb és leggyorsabb módja, hogy Erdélybe gyertek. És a legolcsóbb is lehet, főleg, ha jó előre eltervezed a pihenést és tudod, hogy mikor szeretnél/tudsz jönni.

Maga a repülés 40 percig tart. Egyetlen dolog, ami az utat néha megkeseríti az az, hogy a repülő késve indul. Többször jöttem repülővel, nálam egyszer fordult elő egy másfél órás késés.

A másik hátrány, hogy nem hozhattok annyi holmit, amennyit akartok. Mi megoldottuk ezt úgy, hogy egy nagy bőröndöt feladtunk (ez 32 kg) és mindenkinél volt egy kézipoggyász, amiben egy váltás ruhát hoztunk a legfontosabb pipereeszközökkel – arra az esetre, ha a csomagunk nem jönne meg. Ily módon 8 napra elégséges mennyiségű holmit sikerült bepakolni.

A nagy bőrőndért külön díjat számolnak, de a kézipoggyászért nem. Figyeljetek a méretekre, erről a légitársaság honlapján minden információt megtalálhattok!

A jegyárak szinte hetente változnak főleg az utazás előtt néhány héttel. Érdemes az utazás előtt 3-4 hónappal a légitársaság honlapján tájékozódni és még néhányszor hetente. Ha gondolod, akkor mi is nézegetjük és ha jelzitek előre az utazási szándékot.

Ha gondoljátok, szívesen intézzük a repülőjegyet is, főleg, ha az adott időpontra többen is jelentkeztek. Tudunk csoportos áron is foglalni. Egyeztessünk!

AUTÓBÉRLÉS

Én szándékosan rendelek különböző cégektől autót, hogy lássam, hogyan működnek azok. Rendeltem már a WizzAir honlapján keresztül és Interneten is különféle – főleg marosvásárhelyi – autókölcsönzőktől.

Soha nem a kiválasztott autót hozták, de minden autónak kiváló volt a minősége és a kategória is rendben volt. Az autók kifogástalanul tiszták voltak és minden kötelező dolog az autóban volt. Az autókölcsönzők munkatársai beszéltek angolul, sőt, próbálkoztak magyarul is. Előfordult, hogy magyar nyelvű munkatársukat küldték ki. A tanulság mindenesetre az, hogy jó, ha tudtok egy kicsit angolul és minden olajozottan megy, ha biztosítjátok számukra a kért papírokat. Azt is megadhatjátok előre, hogy milyen nyelven beszéltek, mert akkor próbálnak vagy olyan nyelven beszélő munkatársat küldeni, vagy azon a nyelven írásbeli tájékoztatót adni.

A kölcsönzött autóhoz választhattok biztosítást, ami mentesít a kártérítés alól abban az esetben, ha bármilyen kár keletkezne az autóban.

Illetve kölcsönzéskor a bankszámlátokon kaucióként blokkolnak egy bizonyos összeget (300-500 Euro-t), ami azt jelenti, hogy ha kár keletkezik az autóban, akkor abból az összegből fedezik az autó javítását. Ebben az esetben is van biztosítás, de önrésszel – ami a blokkolt összeg -, tehát ti csak a blokkolt összeg erejéig vagytok felelősek.

Nekem a blokkolt összeg minden esetben visszajött, tehát ebben sem csalódtam, ezért sem kellett a kölcsönzőkkel levelezni. Egyébként az autó leadása után 3-5 nappal oldják fel a blokkot.

Nem tudok rosszat írni a kölcsönzésekről, annyira tökéletesen működött minden.

Ha bizonytalanok vagytok, természetesen számíthattok ránk autóbérlésben is!

ÉRKEZÉS

Mindenképpen javasoljuk a szombati érkezést. Akármilyen közlekedési eszközt választotok, szombat estére jó, ha Szentegházára érkeztek. Vannak bizonyos programok, amiket csak minimum 8 fővel tudunk megvalósítani és csak bizonyos napokon.

Ezekről a programokról alább olvashattok.

SZÁLLÁS

Különféle szálláshelyet tudunk ajánlani:

 • Helyi családoknál falusi turizmus keretében – van, aki ezt a formát nagyon szereti. Bár manapság igen tartózkodóak vagyunk már, főleg a fiatalabb generáció. Az idősebb korosztály talán nyíltabb e szállásforma iránt. Ők még szeretnek beszélgetni, elvegyülni, élvezik, hogy a házigazda gondoskodik róluk. És nem zavarja őket az, hogy a fürdőszobán esetleg osztozni kell a ház lakóival. Ez a legolcsóbb szállásforma. A házak különfélék lehetnek. Van olyan ház, ahol külön lakrész áll a vendégek rendelkezésére, van ahol csak egy fürdőszobás szoba, de van, ahol mindent meg kell osztani a vendéglátókkal a hálószoba kivételével. Kérjetek ajánlatot és mi tájékoztatunk, hogy mely házakban van szabad kapacitás az adott időpontra.
 • Panzió 1 – Talán a legszebb családias panzió Emőé. A panzió Szentegyháza falusi jellegű részében áll. Modern, nem túl nagy, szobái fürdőszobásak. Alapvetően kétágyas szobák állnak rendelkezésre, de van olyan nagyobb szoba is, ahol 3-4 ágy van. Ez ideális családok számára. Emő nagyon közvetlen, segítőkész és maga főz a vendégeknek. Nagyon jól főz és elégséges mennyiségben kerül az asztalra minden.  Alkalmazkodik a vendéghez, meg lehet beszélni vele, hogy reggelire, ebédre, vacsorára mi kerüljön az asztalra. Neki is van két kisgyereke, egy három éves fiacskája és egy 5 éves lánykája. Az udvaron játszótér van a saját és a vendéggyerekek nagy örömére.
 • Panzió 2 A másik panzió Szentegyháza nyugodt, csendes részén áll, a termálstrand mellett. Tulajdonképpen ez a rész kicsit külterületnek számít már. Aki be szeretne menni a központba és nincs járműve, annak bizony gyalogolnia kell! De! Ideális szálláshely annak, aki szeretné a természetet közelebb tudni és szeret fürödni. A panzió szobái egyszerűek, szépek, egy-, két- és többágyasak. Szentegyházán ez a panzió nyújtja a legtöbb szolgáltatást. Ezért talán nem annyira családias a jellege, mint az Emő panzióé, de akinek ez kevésbé fontos, az nagyon jól érzi majd magát. A panzióban van étterem, bár, szauna, konditerem, egy kicsi beltéri medence és lehet masszázst is kérni. Van biliárd asztal is.  A kültéri medence 8-13 óra és 15-22 óra között tart nyitva. A kertben rendelkezésre áll a tűzrakóhely is – fával természetesen.
 • A magánház és panzió kategória közé sorolnék egy házat, amely szintén ideális szálláshely lehet családok számára. Itt egy egész emeletet foglalhat el a család. Az emeletnek van külön bejárata. A szobákhoz nem kapcsolódik közvetlenül fürdőszoba, de minden szobához tartozik fürdőszoba. Négy szobához van tehát 4 fürdőszoba.  Van itt egy 4ágyas, egy 3ágyas, egy 2ágyas és egy 1ágyas szoba. Ha nagyobb a család, akkor ez ideális szálláshely. Együtt, de mégsem egymás hegyén-hátán pihenhet itt egy nagyobb család. És megvan az elvonulás lehetősége, de ezen a részen rendelkezésre áll a közös helyiség egy nagy asztallal, ahol összeülhet a család. A háziasszony remekül főz, nagyon segítőkész. Itt is meg lehet beszélni az aznapi menüt. Valamint kérhető istállólátogatás, sőt, aki nagyon érdeklődik az a tehénfejést is megnézheti, illetve ki is próbálhatja.
 • Kulcsos házezek önálló házak, ahol a tulajdonos nincs jelen. A hálószobákon kívül fürdőszoba és felszerelt konyha áll rendelkezésre az önellátáshoz. Általában a reggeliről maguk gondoskodnak a vendégek. Az egyéb étkezés megoldható helyben – amennyiben a társaságból, családból főz valaki – vagy megoldható a helyi éttermek valamelyikében. Kérésre rendelünk menüt. Természetesen egyeztetünk rendelés előtt, illetve küldünk  menülapot, amelyből kiválaszthatjátok, hogy mit szeretnétek enni. A menü házhoz is kérhető, ezt csak majd melegíteni kell. Kulcsos házba akkor érdemes jönni, ha legalább hatan vagytok.
PROGRAMOK

Itt felsorolnám, hogy mi mindent lehet csinálni Szentegyházán és környékén:

Szentegyháza ideális hely azoknak, akik szeretnek csillag túrázni, de nem szeretnének sokat autóban ülni. 100 km-en belül rengeteg a látnivaló.

Szentegyháza ideális hely a természetben túrázni kívánók számára, hiszen közvetlenül Szentegyházáról – autózás nélkül – bejárhatják a Hargita legszebb részeit.

Szentegyháza központi helyen fekszik, ezért a távolabbi nevezetességek is maximum egy-két órás autózással elérhetők.

Programlehetőségek helyben:

 • Séta a faluban látogatással a tájházban, a helyi néprajzi múzeumban, a  fafaragóknál, a gyapjúfésülőben, a temetőben.
 • Kirándulás a Szeltersz-völgybe. A völgy a Vargyas-patak mentén helyezkedik el. Májustól szeptember közepéig látogatható az esztena, amely a völgy elején állomásozik.  A völgybe el lehet jutni gyalogosan és szekérrel is. Nagyobb társaságnak javasoljuk a szekeret, kisebb és fiatalabb társaságnak a gyaloglást. A völgyben borvízforrások találhatók, vizüket meg lehet kóstolni. Javaslunk itt egy szabadtéri étkezést is jó idő esetén. Lehet bográcsban pityókatokányt főzni – elkészítését megtanulni :-), de lehet tárcsán miccset és egyéb húsokat is sütni.
 • Nádasszék – a Szeltersz-völgyön végighaladva jutunk el Nádasszékig, ahol az erdei fürdőhely, a banyaáztató található.
 • Kellemes gyalogtúrával érhető el a Kiruly-völgye, mely szépségén kívül érdekességeket is kínál. Itt található pl. egy a Mohos-láphoz hasonló kis tőzegláp, ahol többek között húsevő növények is láthatók. Ez a terület is gazdag borvízforrásokban.
 • Vargyas-szurdok, melyet a Vargyas-patak vágott. Itt különböző barlangok találhatók. Legismertebb a homoródalmási cseppkőbarlang. Ezt a kiránduást leginkább túravezetővel ajánlatos megtenni.
 • Madarasi Hargita – ha sportosak vagytok, felsétálhattok a csúcsra, de nyáron Szentegyházáról autóval is fel lehet menni. Ha több jelentkező is van a kirándulásra, akkor mehetünk szekérrel és traktorral is. A csúcsról szép a kilátás, a csúcs közelében pedig lehet pl. flekkent sütni szabadtéren. Ugyanígy lehet bográcsozni is.
 • Fürdési lehetőség Szentegyházán: helyi strand a Vargyas-patak mellett
 • Nárcisz Fesztivál – közvetlenül pünkösd előtt. Ilyenkor borul virágba a Szentegyházához közel található Nárcisz-rét is, mely különlegességnek számít. Ebben az időszakban ide is el lehet sétálni. 
 • Csíksomlyó Szentegyházától megközelítőleg 20 km, így akár a Csíksomlyói búcsú idején is szívesen látunk benneteket 
 • Őszi hadjárat – októberben elején rendezik meg. Az őszi hadjárat alatt a huszárok határt kerülnek, azaz vonulnak. Ezen az eseményen gyakran Magyarországról is érkeznek huszárok.

Programlehetősegek a környéken (Szentegyháza körül 60 km-es sugarú körön belül. Ezek a látnivalók egynapos kirándulásokba is beépíthetők)

 • Hargitafürdő – hegyi üdülőhely, ahol pl. mofetta található. A mofetta kénes barlang, melyet sok gyógyulni vágyó is felkeres. Ideális szórakozási lehetőség a BaluPark  – ez  egy kalandpark ügyességi pályákkal. A pályák fenyveserdőben, különböző magasságban találhatók. Télen a sípályák miatt érdemes ide feljönni, melyek közül néhány esti sízésre is alkalmas.
 • Csíkszereda / Csíksomlyó – Hargita megye központja, a híres pünkösdi búcsú helyszíne.
 • Homoród menti falvak – unitarius és szász falvak templomokkal, erődökkel.
 • Homoródfürdő – borvízforrása van. De van itt istálló is lovaglási lehetőséggel és télen van sípálya, szánkópálya és korcsolyázási lehetőség is. a sípálya inkább kezdőknek vagy gyermekeknek ajánlott, nem túl hosszú, de van felvonója és este kivilágított.
 • Székelyudvarhely – Székelyföld 99%-ban magyar lakta nagyvárosa szép városközponttal, szecessziós épületekkel, múzeumokkal.
 • Székelyderzs – Székelyudvarhelytől néhány km-re található. A falu erődjéről híres. A székely templomerőd az UNESCO Világörökség része.
 • Bögöz – középkori templomában a Szent László legendát ábrázoló freskók találhatók.
 • Máréfalva – a székelykapuk faluja, ahol minden portát székelykapu díszít.
 • Fenyéd – szintén gyönyörű székelykapuk láthatók itt.
 • Erdővidék – mely Szentegyháza és Mikóújfalu között található. a négy legismertebb erdővidéki falu: Vargyas, Barót, Kisbacon, Nagybacon, Uzonkafürdő.

Szentegyházáról elérhető távolábbi látnivalók:

Ebben a menüpontban útvonalakat adok meg, melyek egy nap alatt teljesíthetők. Az útvonaljavaslatba olyan falvak nevét teszem be, ahol van látnivaló. Minden faluban minden látnivalóra biztos nem nem lesz idő, de kiválogathatjátok a leírások segítségével, hogy mi lehet érdekes számotokra.

A gyerekek nagyon szeretik az erődöket, vizes helyeket, erdős területeket, az interaktív és kreatív programokat.

 • Szentegyháza – Csíkszereda/Csíksomlyó – Felcsík – Gyergyószetmiklós – Hagymás-hegység (Gyilkos-tó, Békás-szoros) – Síkaszó – Zetelaka – Máréfalva – Homoródfürdő – Szentegyháza
 • Szentegyháza – Csíkszereda / Csíksomlyó – Gyergyószentmiklós – Gyergyószárhegy – Síkaszó – Zetelaka – Máréfalva – Homoródfürdő – Szentegyháza
 • Szentegyháza – Csíkszereda / Csíksomlyó – Gyimesközéplok – Gyimesbükk – Szentegyháza
 •  Szentegyháza – Csíkszereda – Tusnádfürdő – Sepsibükszád – Anna-tó / Mohos-láp – Bálványosfürdő – Csernáton (esetleg Gelence) – Kézdivásárhely – Csíkszereda – Szentegyháza
 • Szentegyháza – Csíkszereda – Tusnádfürdő – Sepsiszentgyörgy – Prázsmár – Brassó – Kőhalom – Homoród-mente – Lövéte – Szentegyháza
 • Szentegyháza – Homoródfürdő – Máréfalva – Székelyudvarhely – Bögöz – Székelyderzs  és vissza
 • Szentegyháza – Székelyudvarhely – Segesvár – Berethalom és vissza
 • Szentegyháza – Homoródmente – Kőhalom – Szászfehéregyháza – Segesvár – Székelykeresztúr – Székelyudvarhely – Máréfalva – Homoródfürdő – Szentegyháza
 • Szentegyháza – Homoródmente – Kőhalom – Brassó – Törcsvár és vissza
 • Szentegyháza – Lövéte – Homoródalmás – Oklánd – Vargyas – Barolt – Kisbacon – Mikófalva – Tusnádfürdő – Alcsík – Csíkszereda – Szentegyháza

Én úgy gondolom, hogy útvonalválaszték van, a helyi lehetőségekkel megtoldva bőven van mivel eltölteni az időt.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Biztos, hogy neked is eszedbe jutnak kérdések.

Bátran kérdezz, szívesen adunk további információt !!!

ÉS

VÁRUNK SZERETETTEL SZENTEGYHÁZÁN !!!!

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes