Szentegyháza

Szentegyháza - Tájház

Szentegyháza – Tájház

o

Az alábbi információ neked szól,

…………ha eltöltenél egy kis időt Erdély szívében és nem jártál még Szentegyházán, Erdély legmagasabban fekvő magyar kisvárosában.

…………ha már jártál Szentegyházán, tetszett, és vissza szeretnél jönni.

…………ha szereted, hogy gondoskodnak rólad és szükség esetén van kihez fordulni kérdéseiddel.

o

NÉHÁNY TANÁCS, HOGY HOGYAN JUTHATSZ EL SZENTEGYHÁZÁRA és MIVEL TÖLTSD EL AZ IDŐDET

o

TRANZITSZÁLLÁSHELLYEL VAGY ANÉLKÜL

Amennyiben autóval vágnátok neki a nagy útnak, úgy kb. 700 km-t utaztok Szentegyházáig. Nem lehetetlen egy nap alatt eljutni hozzánk. De ebben az esetben bizony átvágtáztok fél románián és nézelődésre sok idő nem marad.

Mivel Szentegyháza körülbelül Erdély középpontjában helyezkedik el, így  délnyugatról és északnyugatról is megközelíthető. Két útvonalat ajánlanék:

Budapest – Debrecen – Ártánd/Bors – Nagyvárad – Gyalu – autópálya Aranyosgyéresig – Ákosfalva – Balavásár – Szováta – Székelyudvarhely – Szentegyháza

Budapest – Nagylak – Autópálya Nagyszebenig – Fogaras – Olthévíz – Héjjasfalva – Székelyudvarhely – Szentegyháza

Néhány éve azt tanácsoltam volna, hogy Nagyvárad felől jobb érkezni, mert az út zsúfolt, de jó. Ma már talán délen gyorsabban lehet haladni, hiszen sokkal hosszabb az autópálya szakasz. Gyakorlatilag Budapesttől Nagyszebenig autópályán lehet haladni. Ennek hátránya csak annyi, hogy kevesebb a látnivaló.

Amennyiben útközben nézelődni is szeretnétek, úgy érdemes az utazást megszakítani és valahol egyet aludni.

Ha észak-nyugati irányból érkeznétek:

Amennyiben Nagyvárad felől jöttök, úgy Nagyváradon mindenképpen érdemes időzni. Ugyanígy a Királyhágón és a Körös-völgyben is érdemes itt-ott megállni (Csucsán pl.). Majd Bánffyhunyadon érdemes letérni Kalotaszentkirály felé. Kalotaszentkirályon pedig olcsó és jó szálláshelyek vannak. Kalotaszeg egy szigete a kint élő magyarságnak Erdély elrománosodott részén. A falvakban jellegzetes templomok vannak, a népviselet csodás, a bútorok festettek. Javaslom a Püspök panziót, ahol az említett szépségeket megtaláljátok.

A másik szépséget tranzit lehetőség Torockó, mely a Torockói – hegység legnevesebb hegyének lábánál terül el. A Székely-kő meghatározza a panorámát és az egész falu hangulatát.

És persze ott van Kolozsvár is. Itt konkrét szálláshelyet ajánlani nem fogunk. Nagy a választék. De amennyiben segítségre lenne szükség, úgy írjatok (info@kirandulasokerdelybe.hu)

Ha dél-nyugati irányból jönnétek:

Ebben az esetben Nagylaknál lépitek át a határt. Nagylaktól kb. 40 km-re fekszik Arad, ahol érdemes a központban sétálni. Sok magyar vonatkozású épület, emlékmű található itt. Majd érdemes folytatni az utazást Déva-Vajdahunyad felé. Érdemes kabinos felvonóval felmenni Déva várába és érdemes Vajdahunyadon felkeresni a Hunyadiak lovagvárát.

Vajdahunyad mellett található szintén egy kicsi ‘folt magyarság’. A dévai csángó falvakban, főleg Csernakeresztúron jelentős a vendégfogadás. Itt magyar családoknál lehet vendégként megszállni. De Vajdahunyadon is van színvonalas szálláshely (panziók, szállodák). Szükség esetén itt is tudunk segíteni szálláskeresésben.

Aki pedig nem ezt a részt választja szálláshelynek, tovább mehet egészen Nagyszebenig, ahol tényleg érdemes megaludni. Rendkívül ‘európai’ település. Élénk idegenforgalom, tehát sok külföldi látogatja Szebent télen és nyáron is.  A várost ódon hangulatú utcák, középkori épületek, templomok jellemzik. Este különösen hangulatos a történelmi belváros kivilágított épületeivel, zsúfolt teraszaival, hangulatos éttermeivel.

o

SZENTEGYHÁZA, HA MÁR ITT VAGY

o

Így vagy úgy, de előbb utóbb megérkeztek Szentegyházára.

 • Szentegyháza környéke gazdag látnivalókban. Elsősorban természeti látnivalókban. De vannak természetesen épített örökségek is. 
 • Szentegyházán belül van egy néprajzi múzeum, van egy gyapjúfésülő, látogatható a fafaragó műhely is.
 • A falu határában vannak a híres nárcisz mezők. A nárcisz úgy május közepétől nyílik, de ez természetesen időjárásfüggő is. A virágzás után rendezik a Nárcisz fesztivált.
 • Szentegyháza a székelyek szent hegye, a Madarasi Hargita lábánál fekszik. Szentegyházáról is vezet fel a hegyre egy döngölt földút, melyen keresztül autóval is fel lehet menni a menedékházig. Innen még egy óra séta a csúcs, ahonnan szép időben egészen a Fogarasi-havasokig elláthatunk.
 • Könnyen megközelíthető innen Hargitafürdő, ahol mofetta, kalandpark és túraösvények is várják a látogatókat.
 • Szentegyházán keresztül folyik a Vargyas-patak egyik ága. Maga a patak a Szeltersz-völgyön folyik keresztül. A Szeltersz-völgy borvízforrásairól híres. A völgy végén pedig ott van a banyaáztató. Ez egy forrás, mely gyógyhatású vize segít azokon, akiknek reumatikus panaszaik vannak. Nagyon különleges erdei fürdőhely.
 • Közel van Kiruly-völgy is. Itt is több forrás található. Némelyik vize kisebb szökőkútként bugyog ki a földből.
 • A Kalibás-kő is egy nevezetes pont. Ideális piknikező hely, ahonnan tanösvény indul a Hargitaligeti tőzegláphoz, mely növény és élővilága hasonló a Mohos-lápéhoz.
 • Szentegyházához két fürdőhely is tartozik. Az egyik Homoródfürdő. Itt a Lobogó panzió mellett modern fürdőház is működik.  Szentegyháza másik oldalán van a strand szabadtéri úszómedencével, kempinggel. Itt csak nagy melegben tanácsoljuk a fürdést, mert a medence vize nem fűtött, ezért a víz hideg. Gyerekes családoknak inkább Homoródfürdőt ajánljuk.
 • Szentegyházáról indul az az út, amely a Homoród-menti falvakat köti össze. Az út kőhalomnál csatlakozik be a Brassó – Segesvár közötti főútba. A Homoród-menti unitárius és szász falvak mind jó állapotban maradtak fenn. A szász falvak erődtemplomok köré épültek. Ilyen pl. Kaca, Homoród. Mindkét erőd látogatható.
 • A Homoród-menti falvak felől és Székelyudvarhely felől is megközelíthető az egyik legérdekesebb székely erőd – Székelyderzs, ahol a mai napig szalonna és sonka lóg a tornyokban.

Tehát rengeteg látnivaló van errefelé.

Szentegyházáról pedig csillagtúrával felkereshető Felcsík, Alcsík, a Békás-szoros, a Gyimes-völgy, Szászföld (Segesvár, Berethalom, Brassó és a környéki erődök), Csomád-hegység az Anna-tóval és a Mohos-láppal, a Sóvidék – Parajddal és Szovátával.

És rengeteg érdekes falu apró, de érdekes látnivalókkal.

o

SZÁLLÁS- ÉS ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEK SZENTEGYHÁZÁN

o

1.) Magánházak a faluban – a vendéglátók családok, akik reggelit mindenképpen biztosítanak. A főétkezés megbeszélés kérdése. A házigazdák szívesen főznek, de menüt tudunk biztosítani étteremben is.

Vendégház1-4 éjszakára5 éjszaka felett
Két- és háromágyas szobában reggelivel4500,- HUF / fő4 100,- HUF / fő
Félpanziós felár2200,- HUF / fő2 000,- HUF / fő

2.) Panzió** a faluban – elhelyezés 2-3-4ágyas egyszerű, modern szobákban. A szobák nem túl nagyok, de berendezésük ízléses. A bútorok fenyőfából készültek, a fürdőszobák elegánsak. A házban van étkező, tehát az étkezés helyben megoldható. A reggelik és főétkezések bőségesek. Az udvaron kis játszótér is van.

Szentegyháza
Emő panzió
Szállás reggelivelFélpanziós felár
Kétágyas szoba4950,- HUF / fő2300,- HUF / fő
Három-, négyágyas szoba4200,- HUF / fő2300,- HUF / fő
Egyágyas szoba5980,- HUF 2300,- HUF

A szálláshelyeken kívül két éttermet ajánlunk Szentegyházán: Rusztik étterem a városközpontban és a Velence étterem a falusi részen.

o

KEDVENC KIRÁNDULÁSUNK SZENTEGYHÁZÁRÓL

o

A program menete:

Reggeli után, kb. 9:30 órakor lesz a találkozó a helyi idegenvezetővel, felszállás a szekerekre. Először megismerkedünk Szentegyháza nevezetességeivel: látogatást teszünk a templomban és a tájházban, majd a híres Szentegyházi Gyermekfilharmónia épületében, ahol megtekintjük a néprajzi kiállítást.  Innen indulunk a városhoz közel található Szeltersz-völgybe, mely a Vargyas-patak mentén alakult ki. A völgyben a patakkal párhuzamosan haladunk, kb. fél úton megállunk egy piknikre. Sütünk egy kis szalonnát, kolbászt, megkóstolhatjátok a miccset vagy pityókatokányt főzünk attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre. Az ételhez kenyér és savanyúság kerül felszolgálásra.  Az ital sem marad el, lehet kicsit pálinkázni, borozgatni vagy a borvízforrások vizét kóstolni.

Ebéd után rövid pihenő, majd ismét érdemes szekérre ülni, hogy Nádasszékkel is megismerkedhessünk. Nádasszéken található egy egészen különleges erdei gyógyfürdő. Ilyet biztos nem láttatok még sehol. Ha van bátorságotok, meg is mártózhattok, vagy sétálhattok a fürdő körüli tőzegrétegen. Láthatjátok az elpárolgott vízből visszamaradt kénfoltokat, láthattok érdekes virágokat, gyógynövényeket. A fürdő megtekintése után indulunk a szekerekkel vissza, a falu felé. Útközben aki gondolja leszállhat a szekérről és az erdőn keresztül sétálhat vissza Szentegyházára.

 

A szekerekre maximum 8 fő fér fel.

Én biztos vagyok, hogy legalább úgy fogjátok élvezni, mint ahogy mi is élveztük!

o

 

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes